Elhelyezkedés

Pihenés a szőlődombok és borpincék között

A fogadó, Nyúl Szőlőhegyben, Pannonhalma történelmi borvidékén, Gyõr, – a vizek városa – közelében található. Lankás domboldalaival a Kisalföld síkságát és a Bakony hegységet köti össze.

A Hotel az M1-es autópálya és a 82-es veszprémi főútvonal révén, 1 óra járásra esik Pozsonytól, Bécstől, Budapesttől, és a Balatontól. A tradicionális magyar vendégszeretet, gasztronómia, és borkultúra, valamint a „Szél Fiai Fogadó” idillikus, szőlőföldek közti fekvése a garancia vendégeink nyugodt pihenésére, legyen az üzleti út, vagy nyaralás.

'SZURDIK' - Nyúl

Nyúl község területén található Európa egyik legnagyobb meredek falu mély omladékvölgye a Szurdik, amelyet egy végig nem gondolt emberi beavatkozás nyomán az időszakosan lezúduló csapadék vizek hoztak létre. A kb. 650 m hosszú 20-30 m falmagasságú óriási vízmosás és kisebb testvérei a jégkorszakban hulló porból keletkezett löszrétegbe mélyülnek.
A jó termést biztosító löszréteg jelentette az alapját a rómaiak idején meghonosított szőlőkultúrának is. De a szőlőültetvények terjeszkedésével a középkorban egyre feljebb szorultak az erdőségek, ami szabad utat engedett a tájat sújtó eróziónak. Nyaranta a hevesen lezúduló csapadék záporpotakjm nyomán a puha alapkőzetben mindenfelé szurdokvölgyek és löszmélyutak -a helyiek i-ző tájszólása szerint 'szurdikok', ill. horgasok -vágódtak a domboldalakba. A jól formálható alapkőzetben alakultak ki a környék jellegzetes pincesorai és a mára már megszűnt ú.n. partlakások is. Maga a Nagy-Szurdik kialakulása 150-200 ével ezelőtt kezdődhetett, amikor a Héma-tető néhány méteres vízválasztóját az itt élők átvágták és a vizeket a Héma utcai lefolyás helyett egy meglévő mélyút vonalában a falu felé terelték . Az emberi beavatkozás következtében azonban a Szurdik pár évtized alatt óriási vízmosássá terebélyesedett, miközben a belőle kimosott anyag feltöltötte a síkságra települt falu beépített részét.
A további feltöltést és az elöntéseket megelőzendő a vízmosásból érkező hordalékos vizet egy gáttal (a mostani Jókai utca vonalában), ill. egy csatornával a falut elkerülve északra, a Kis-Pándzsa felé, irányitották. A vízmosás növekedésének megállítására a Szurdikba több ütemben kőgátakat építettek (1936, 1954, 1960, 1980). A 10 gát hatására megállt a vízmosás további növekedése és megindult a feltöltődés és a lassú erdősödés. A szabályozási munkák során a szakadék egyik oldalában jól kiépített aszfaltút is helyet kapott...

forrás: www.map.hu/

  • Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06