Gasztronómia

Fácánmell édesemnek - burgonyabejglivel és vörösboros gyümölcsökkel

Létrehozás dátuma: 2015.03.08.

A koncepció az volt, hogy a főzni kedvelő férfia emberek részére adjunk egy receptet, amit maguk, otthon készíthetnek el kedvesük részére. Könnyedebb, nőies, tán kicsinyt édeskésebb ízvilágú étel legyen, amit valóban ünnepi asztalra szánunk.Az előkészületek fontosak, de nem nehéz az elkészítés maga.

Hozzávalók és ellkészítés:

Burgonyabejgli tésztájához: 1 kg parázsra fővő burgonya, liszt, amennyit majd a burgonya felvesz, csipet cukor, kevés só bors ízlés szerint , 2 tojás, kevés száraz fehér bor

Burgonyabejgli töltelékhez: Friss zöldfűszerek, leveles spenót, vagy fagyasztott passzírozott spenót, de igen finom hozzá a mangold is. Fehér mediterrán hagyma, vagy fehér salotta hagyma, ha fehér nincs ( de nem gyöngyhagyma, mert az erős). Egy-két gerezd fokhagyma Kolozsvári szalonna pörcnek felkockázva és kisütve Bors -kevés- ! Csipet kardamom őrölve ( elhagyható, ha nincs otthon). Száraz fehér bor

A megtisztított burgonyát héjában puhára főzöm, meghámozom, lepaszírozom, ráütöm a tojásokat, kevés sóval, csipet cukorral és kevés borssal ízesítem. Annyi liszttel, amennyit felvesz, és egy deci fehér borral félkemény tésztává gyúrom. Ha túl kemény, a burgonya főző vizével, vagy egy korty borral lágyítom, félreteszem ruha alatt pihenni, amíg a tölteléket elkészítem.

A kolozsvári szalonnát felkockázom, pörcnek lassú tűzön kisütöm.

Amikor ropogós, a szálasra vágott (nem kockázott) hagymát, és összenyomott fokhagymát hozzávetem, megdinsztelem. A friss zöld fűszereket (rozmaring, citromfű, kakukkfű) felaprítva, eldörzsölve hozzáadom, ugyanúgy a spenótot, vagy a fás nyelétől megtisztított mangoldot. A kevés borssal és lehelet kardamom porral meghintem, majd egy korty fehér borral összepárolom. Krémes állagúra dinsztelem, ha kell csipet sóval, cukorral balanszírozom az ízeket, félrehúzom a tűzről.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán bejglinek való 2-3 mm vastagra és téglalap formára kinyújtom. A zöld tölteléket egyenletesen rákenem, eligazítom, majd a tésztát , mint a bejglit feltekerem, és hústűvel finoman megböködöm.

Mikróálló follpackba betekerem, végeit bezárom, majd gőzön , kb 110 fokon jó 30 percet párolom.Ha nincs gőzölős sütőnk, akkor tepsibe vizet öntök, arra rácsot helyezek, erre teszem a bejglit, majd alufóliával befedem, és úgy sütöm.

Ha kész kiveszem, hagyom kihűlni. A burgonya bejglit köretként hidegen felvágom, és vajon serpenyőben, kis lángon mindkét oldalát ropogósra, barnára pirítom.

Fácánmellhez: Tisztított, lebőrözött fácánmell, szeletekre nyitva, enyhén klopfolva, hízott liba vagy kacsa mája, mozarella sajt ( tömb mozarella), aszalt, magozott szilva, szeletelt bacon, sütőzacskó

A fácán mellet enyhén megütögetem, formázom, kevés sóval meghintem, ha van mehet rá kevés szárított rozmaring is. A májat és a sajtot téglatestnek formázva ráhelyezem, mellé az aszalt szilvát is. A mozarella íz semleges, de a sajt maga szépen összefogja a májat és a szilvát, azaz a tölteléket. Finomabb tekercseket hajtok belőle, amit utána a baconba beletekerek, majd az egész húshengert alufóliába beletekerve légmentesen lezárom, a fólia húson túl lógó végeit szorosan összetekerve.

A tekercseket sütő zacskóba helyezem. A sütőben 160-170 fokon cca 15-20 percet sütjük.

Vörösbor mártás: Minikörte kompót, gyümölcs aszalványok, fagyasztott erdei gyümölcskeverék, barna mártás alap ( ha nincs, lisztet vajon lepirítunk erősebb barnára, és húslével átforraljuk, szűrőn átpasszírozzuk, vörösborral kevergetve homogénné besűrítjük), vörösbor, forralt bor fűszerek egy narancs és héja

A vörösborból a fűszerekkel, naranccsal és narancshéjjal nem túl édes forralt bort készítek. Az aszalványokat finoman átforralom benne, majd hozzá adom a körtét, és ha egyet rottyant, a barna mártás alappal besűrítem. A vegyes erdei gyümölcsöket a forró bormártáshoz adom, és szinte azonnal le is húzom a tűzről, nehogy szétfőjenek.

A burgonya bejglit hidegen ujjnyi vastag szeletre vágom, vajon teflon serpenyőben mindkét felét ropogósra, barnára pirítom. A fácán mellet keresztben felszelem, a burgonyabejglivel, és a vörösboros gyümölcsökkel tálalom.

Dísznek kevéssé érett ananász is illik mellé, karikában, vagy szeletben vajban megpirítva, ez esetben miután megkérgeztem, egy kanálka mézet ráolvasztok.